Nedovolíme šíření negativních a xenofobních informací

Senátor Zdeněk Papoušek si nepřeje šíření negativních a xenofobních informací. Jak je to ale se šířením pozitivních informací, které mají negativní následky?

Skupina senátorů se obrátila se stížností na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli reportáži televize Prima kvůli podezření na šíření negativních a xenofobních emocí.

V uvedeném článku jsou tato slova senátora Papouška:

„Prioritou informování ze strany médií by měla být preciznost a zvážení, co a jak podat, aby to nejitřilo emoce, které jsou už dostatečně zjitřené. Myslím tím negativní emoce, xenofobii, nenávist. Ty už tu přítomny jsou a reportáž by měla přispět k tomu, aby je zklidnila, a ne aby vyvolala nenávistné tendence,“Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/stiznost-na-primu-kvuli-reportazi-o-kravine-f3i-/domaci.aspx?c=A160218_182353_domaci_pku

Zajímalo by mě, jak k uvedenému názoru pan senátor došel. Vždycky jsem měl dojem, že veřejnoprávní média by měla uvádět objektivní informace, aby si na jejich základě svobodný občan mohl vytvořit svůj vlastní názor. Nemluvím teď samozřejmě o bulváru. A i když vím, že televize Prima je soukromý objekt, nepovažuji ji za bulvár. Pokud je podle uvedeného citátu pan senátor přesvědčen, že ve společnosti už jsou přítomny negativní emoce, xenofobie a nenávist, není spíše úlohou právě politiků tyto emoce zklidnit svým politickým jednáním? Politickými činy, které obyvatelstvo přesvědčí, že naši politici stojí skutečně na straně svých voličů, zastupují jejich zájmy a pokud je zájmem většiny obyvatelstva zachování naší společnosti v podobě, která nám vyhovuje, měli by politici vyvinout veškerou snahu tento úkol splnit. Dokázat konkrétními skutky, že demokracie znamená vládnutí většiny a politici jsou pouhými vykonavateli této vůle. Místo toho se politici snaží přesvědčit většinu, že jsme nesvéprávní, nerozumní a ničemu nerozumíme.

Arabsky neumím, takže se nechci vyjádřit k tomu, zda tlumočník televize Prima přeložil správně slova pana George Batta. Ale byl by takový problém pro pana senátora, aby si oficiálně vyžádal nezkrácenou verzi reportáže s nesestříhaným hlasovým projevem a zadal vypracování doslovného překladu arabskému tlumočníkovi se soudním razítkem? Předpokládám, že tlumočník se soudním razítkem by měl uvedený jazyk ovládat tak dokonale, aby nebylo možno zpochybňovat jeho překlad. Uvedený překlad by pak mohl pan senátor uveřejnit oficiální cestou. Rázem by bylo po dohadech, co pan Batto řekl a jak to vlastně myslel. A prostředky na to by senátor měl mít, žil jsem v domnění, že k tomu slouží poslanecké náhrady? A pokud by se prokázalo, že překlad televize Prima byl zmanipulovaný, pak je samozřejmě logické televizi za tuto informaci potrestat. V opačném případě nikoliv.

Že média mohou přispět k desinformaci, o tom nepochybuji. Ale právě proto trvám na to, že by měla předkládat informace jak pozitivní, tak negativní, protože skutečný život není jednostranný. Pokud nebudeme dostávat i negativní informace, budeme udržováni ve sladké nevědomosti (že by o to někomu šlo?). Aby se lidská společnost mohla vyvíjet k lepšímu, je naopak dobré vědět o možných negativních jevech a s předstihem se jim pokusit zabránit. Nebo si pan senátor myslí, že v případě negativních událostí je lépe občany neinformovat, aby nevznikly negativní emoce? Mám tedy počítat s tím, že třeba v případě, že bude hrozit pád velkého astroidu na území Čech, pan senátor zajistí, aby se tato informace k obyvatelům nedostala? Protože jinak by mohla vzniknout panika, která by mohla ohrozit poklidnou evakuaci důležitých lidí jako například poslanců a senátorů?

A na závěr, pokud pan senátor Papušek myslí svou iniciativu vážně, chtěl bych ho také požádat, aby svým vlivem zajistil rovněž prosazení zákazu jakékoliv reklamy, ať v televizi, rozhlase i dalších médiích. Domnívám se totiž, že právě reklama má na svědomí mnoho negativních následků. Každá reklama je totiž manipulací, která nás má přesvědčit o tom, jak nemůžeme žít bez toho či onoho. Jak bez vlastnictví mobilního telefonu za 18.000 Kč budeme všem pro smích a úplně mimo společnost nebo bez auta, které nemá dešťové sensory, parkovací asistenty a nenahřívá mi pozadí budeme outsidery. Jenže tato pozitivní manipulace vede mnoho lidí k tomu, aby si půjčovali za nehorázné úroky na věci, které vůbec nepotřebují, na dovolenou, kterou by si jinak nemohli dovolit atd. Ztráta zaměstnání, úraz, dlouhodobá nemoc nebo i obyčejný rozvod pak tyto lidi přivede do dluhové pasti a k exekucím. Proto bych byl rád, když už se podle pana Papouška nesmím dívat na negativní reportáže, abych se také nemusel dívat na pozitivní reklamy s negativními následky.

 

 

Autor: Radek Forman | pátek 19.2.2016 10:46 | karma článku: 38,02 | přečteno: 1466x
  • Další články autora

Radek Forman

Německé ženy před inkvizicí

31.8.2016 v 12:51 | Karma: 33,48

Radek Forman

Pozor na odhalená ňadra!

2.8.2016 v 8:58 | Karma: 41,88

Radek Forman

Němec s iránským původem?

23.7.2016 v 17:19 | Karma: 47,86

Radek Forman

Půjčka ihned na ruku......

21.7.2016 v 17:29 | Karma: 24,45

Radek Forman

Proč se vlastně bojíme islámu?

16.11.2015 v 20:30 | Karma: 22,18
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2329x
"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Seznam rubrik