Musím pochválit naše politiky za postoj k regulaci střelných zbraní

I když mám většinou výhrady k našim politikům (vlastně spíše ke všem), za jejich postoj ke snaze EU omezit legální držení střelných zbraní je musím pochválit.

EU se opět snaží prosadit možnost občanů bránit svůj život a majetek dalším omezením možnosti nabývat a držet střelné zbraně - viz https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/406173-vetsina-zemi-eu-se-shodla-na-vetsi-regulaci-zbrani-cr-je-proti.html

Můj názor na držení střelných zbraní jsem již vyjádřil v tomto příspěvku: http://radekforman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=486527

proto mi tentokrát nezbývá nic jiného než naším politikům poděkovat, že proti této snaze protestují a doufám, že nátlaku z Bruselu odolají a právní úprava držení střelných zbraní v Čechách zůstane zachována v současné podobě. Nechci opakovat argumenty z mého předchozího příspěvku, ale přesto se krátce zamyslím nad argumentací evropských politiků.

Jejich tvrzení, že toto omezení je nutné kvůli boji s terorismem a zabránění přístupu teroristům ke zbraním, považuji za směšné. Pokud jsem mohl dohledat, tak k teroristickému útoku na letišti v Belgii byly použity zbraně propašované z Balkánu a při střelbě na redakci Charlie Hebdo nedokonale znehodnocené a následně reaktivované zbraně ze Slovenska. Nikde jsem nezjistil, že by k jakémukoliv teroristickému útoku v poslední době byly použity zbraně legální. A nepochybuji o tom, že kdyby to tak bylo, bruselští úředníci by to neopomněli patřičně zdůraznit.

Ano, v otázce znehodnocování zbraní je určitě možné žádat jeho zdokonalení, protože po znehodnocení již zbraň z hlediska policejních orgánů není sledována, na rozdíl od legálních zbraní. Souhlasím tedy s tím, že znehodnocení musí být provedeno opravdu nevratně. Ale proč omezovat legální držení?

Zamysleli se například evropští poslanci nad tím, že k teroristickým útokům došlo v zemích, které již nyní mají pravidla pro držení střelných zbraní mnohem přísnější než u nás, např. v Belgii je pro normálního občana téměř nemožné získat zbrojní pas? Kdyby jejich tvrzení mělo logiku, nejvíce teroristických útoků by mělo být spácháno právě v Čechách? Co kdyby zkusili hledat souvislost spíše s počtem přistěhovalců a imigrantů než s počtem majitelů legálních zbraní?

Druhé hledisko, které dle mého názoru zesměšňuje jejich hon na legální držitele je to, že na rozdíl od tohoto držitele, který je registrován u policie a musím zbraň v pravidelných intervalech předkládat policii ke kontrole, evropské úřady umožnily v nedávné době vstup na unijní území statisícům lidí z oblastí, kde se automatické zbraně prodávají jak houska na krámě a zacházet s ní umí i desetiletí kluci. U těchto lidí nebyly evropské úřady schopny zajistit ani zjištění jejich pravého jména, věku a země původu, jak potom chtějí kontrolovat, že se sem nedostávají nelegální zbraně právě z těchto oblastí po desetitisících? A já osobně se domnívám, že právě takto se zbraně k teroristům dostávají, nikoliv legální cestou.

Proto si myslím, že slušný občan by měl mít právo pořídit si legální zbraň. Samozřejmě vím, že přes veškerou kontrolu, lékařské a psychologické vyšetření nelze stoprocentně zabránit tomu, aby legální zbraň byla zneužita ke zločinu. Ale těch případů je ve srovnání s počtem legálních držitelů minimum. Pokud bychom na základě těch několika málo případů měli uvažovat o zakázu legálních zbraní, měli bychom začít zrušením automobilové dopravy. Získání řidičáku je mnohem jednodušší a na následky autonehod zemře mnohem více lidí než na následky střelného zranění. A podle toho, co občas zažívám na silnici, je psychopat za volantem mnohem častější jev než psychopat se zbrojním průkazem.

 

 

Autor: Radek Forman | středa 22.6.2016 13:57 | karma článku: 29,84 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Radek Forman

Německé ženy před inkvizicí

31.8.2016 v 12:51 | Karma: 33,48

Radek Forman

Pozor na odhalená ňadra!

2.8.2016 v 8:58 | Karma: 41,88

Radek Forman

Němec s iránským původem?

23.7.2016 v 17:19 | Karma: 47,86

Radek Forman

Půjčka ihned na ruku......

21.7.2016 v 17:29 | Karma: 24,45

Radek Forman

Proč se vlastně bojíme islámu?

16.11.2015 v 20:30 | Karma: 22,18
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2329x
"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Seznam rubrik