Takže inkvizice asi přece jen bude.

1. 09. 2016 10:18:46
Včera jsem se vyjádřil k návrhu zákona, který projednával povinnost německých vdaných žen na žádost manžela říct jméno muže, který byl při početí dítěte. Dnes k tomu tématu přibyl další článek a vzhledem k diskuzi pod ním

a také vzhledem k diskuzi pod mým včerejším blogem jsem se rozhodl k tomuto tématu ještě něco připsat.

Včerejší příspěvek jsem psal hlavně z důvodu, že kritizuji snahu předkládat a přijímat zákony, které jsou nesmyslné a nevymahatelné, což jsem myslel, že je poznat hlavně z konce mého blogu, kde jsem ironicky navrhl úřad pro kontrolu pohlavních styků. Reakce na můj příspěvek se však týkaly především morálky. Proto znovu uvádím, že si myslím, že přijetí takového zákona stejně nic nevyřeší. Nedokážu si představit zákon, který by ženu, ať svobodnou, či vdanou, mohl přinutit uvést jméno otce. Jaký právní nástroj by tento zákon použil? Trest odnětí svobody? A co bude následovat, když žena řekne, že by jméno ráda řekla, ale že ho bohužel neví, protože toho mužel potkala jen jednou, na jméno se nezeptala a prostě spolu skončili v posteli? Copak se tohle neděje? Jak bude soud potom postupovat?

A v uvedeném návrhu zákona je prý zároveň uvedeno, že žena bude moci jméno zatajit jen z "vážných důvodů", které posoudí soud. To je další věc, která mě přesvědčuje, že takový zákon bude zcela bezzubý. Nebo že by si politici chystali takovou únikovou cestičku, kdyby se náhodou mohlo prozradit, že oním povedeným otcem kukaččího dítěte je některý politický prominent?

Ne, opravdu nevěřím, že přijetí takového zákona něco vyřeší. Chápu zklamání a rozhořčení otců, kteří zjistí, že byli takto podvedeni. Vyrovnávat se s tím a rozhodovat se, zda s nevěrnou ženou zůstanou a dále budou vychovávat cizí dítě, ke kterému si vybudovali vztah jako k vlastnímu, musí být velmi těžké a já bych nerad takovou situaci zažil na vlastní kůži. A pokud v případě rozvodu mají dále platit alimenty, protože jsou zapsáni jako otec, je to vůči nim opravdu nespravedlivé. Ale považoval bych za rozumnější zákon, který by v případě takového zjištění umožnil podvedenému otci vymazání jeho jména jako otce a následné zbavení vyživovacích povinnosti, případně možnost vymáhat dosud investované prostředky od nevěrné manželky. Protože v tomto případě jsou skutečnosti jasné a vymahatelné. Žena muže podvedla, on věrohodně dokázal pomocí genetické analýzy, že není otcem, tudíž má právo na vymazání otcovství a peníze může vymáhat od známé osoby - nevěrné manželky. Takový zákon bych považoval za rozumný.

A teď ještě k té morálce - překvapilo mě v diskuzich pod zmíněnými články, kolik moralistů a s jakými názory se v naší společnosti vyskytuje. Nejvíce mě překvapil názor jednoho pána, který napsal: "Jak může mít žena dítě, když není vdaná? Ledaže se ku..í."

To jsem netušil, že v naší společnosti je povolené mít sex pouze v manželství a vše ostatní spadá pod kategorii zakázáno. A pán jaksi zapomněl, že tato žena se musela k....t s někým jiným, že asi těžko otěhotněla s robertkem.

Proto bych ještě jednou rád zdůraznil, že hlavní myšlenka mého příspěvku byla k nesmyslnému zákonu, nikoliv k morálce. Kdo aspoň někdy čte mé blogy, určitě ví, že jsem zastáncem tradičních hodnot, jako svoboda, zodpovědnost jedince vůči sobě i vůči jiným. K těmto hodnotám patří i model klasické rodiny, kde rodiče vychovávají děti. Zároveň si uvědomuji, že život není vždycky jednoduchý a přímočarý a že i zodpovědni lidé můžou udělat chybu. Určitě nebudu tvrdit, že každá žena či každý muž, kteří se dopustíi nevěry, patří do kategorie špatných a zavrženíhodných. Zamysleme se nad sebou, kolik z nás by mohlo skutečně říct, že ani jednou v životě nebyli své dívce, stálé partnerce nebo manželce nevěrných (a opačně). Věřím, že takoví jsou, ale myslím, že ti právě nemají potřebu moralizovat nad ostatními.

Uvedené články zde:

http://zpravy.idnes.cz/nemecko-zakon-jmeno-biologickeho-otce-d8s-/zahranicni.aspx?c=A160830_074943_zahranicni_ale

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/413398-kukacci-deti-v-nemecku-nebudou-bez-otcu-zeny-budou-muset-prozradit-jmeno.html

Autor: Radek Forman | čtvrtek 1.9.2016 10:18 | karma článku: 22.75 | přečteno: 1026x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.88 | Přečteno: 250 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2328

"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...