Diskuse

Krize

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Plácáte hlouposti. na dávky má nárok minimuým lidí a životní minim je koelm 3000. což je dsot pod min,. mzdou

0 0
možnosti

Děkuji za všechny příspěvky do diskuze. Pokusím se k nim vyjádřit souhrně. Ano, asi pořád se jedná o kapitalismus, ale bohužel došlo k velkému potlačení demokracie. Pokud poslanci rozhodují na základě tlaku lobbistů a nikoliv s ohledem na přání voličů, dochází k prosazování zákonů, které nahrávají velkým firmám, snažícím se potlačit jakoukoliv konkurenci. Vzniká vrstva politiků, provázaných s těmito firmami a jednání těchto firem společně s politiky bychom mohli nazvat mafiánským. Ovšem vládnutí mafie lze těžko nazvat demokratickým.

K otázce problémů v oblastech školství, zdravotnictví a důchodů uvádím, že je nepovažuji za zlo, demokratický stát by se  měl postarat o občany, kteří to skutečně potřebují, a pokud někdo celý život platí sociální pojištění, měl by samozřejmě mít nárok na slušný důchod. Ale právě mafiánský systém vládnutí způsobuje, že důchodci a invalidé žijí  pod hranicí chudoby, zatímco politici sedící v dozorčích radách např. zdravotních pojišťoven pobírají statisícové odměny.

Problém je v tom, že v současném světě se pojem morální hodnoty stal skoro nadávkou. Ale s morálkou musí každý začít u sebe. Jak zmínil pan Kuchta, bohužel dnes převažují grázlové nad podnikateli typu pana Bati. Ale to zase souvisí s tím, že tito grázlové mohou díky mafiánským vztahům vydělávat velké peníze bezpracně jejich vysáváním ze státního rozpočtu, nikoliv poctivým podnikáním.

Přiznávám, že sám mám velké obavy z dalšího vývoje. Současný systém vládnutí zákonitě povede k radikalizaci téměř všech skupin obyvatelstva a k polarizaci společnosti, čímž se jen zvyšuje riziko násilného řešení. Jedinou naději vidím v tom, že lidé, kteří chtějí žít v normální, skutečně fungující demokratické společnosti, se konečně dají dohromady a legální politickou cestou tento stav změní. Jestli na to zbývá ještě tolik času, to bohužel netuším.

0 0
možnosti

Čistý kapitalismus může fungovat do určitého stupně byznysu, jako je pekárna,  pár hospod nebo autoservis. Potom je to čím výš, tím více politickým vlivem...

0 0
možnosti

J17a91r86a 69R49a53n48k

24. 9. 2015 1:31

Nestezuju si, i kdyz urcite platim na danich v Kanade vice, nez bych platila v CR, nemocenskou si platim a setrim, abych se nemusela spolehat na to, ze az nebudu moci, budu chodit do Lidlu na slevy

0 0
možnosti

Nejvice nenazrany kapitalista je prave stat.

2 0
možnosti
Foto

Kapitalismus vznikl jako hnalivá nadávka tržního hospodářství, kterou vymyslel K. MarxRv

1 1
možnosti

Nemáte pravdu. Kapitalismus na rozdíl od tržního hospodářství vyžaduje zjednodušeně situaci, kdy část společnosti aby neumřela hlady musí prodávat svoji námezdní práci. Kapitál nejsou jen prachy ale je to i společenský vztah. Je znám případ, kdy kapitalista si přivezl do Austrálie stroje a dělníky aby pro něj makali a oni se po příjezdu rozprchli a začali "farmařit". Půdy bylo všude dost.

0 1
možnosti

Zdá se mi ale, že ta zla vidíte spíše v oblastech, které lze soukromě stěží zajistit a stěží  se bez nich obejít - starobní a invalidní důchody, základní zdravotnictví, školství. Hodně ztrát je ale v nejrůznějších "dotacích", předražování, organizaci státu - počet dnešních krajů na minizemičku apod.

0 1
možnosti

Naprosto s Vámi souhlasím. Jen mám obavu, že tím že si to lidé uvědomí se už nedá nic zachránit. Bohužel to potáhnou dál až do okamžiku kdy se to celé zhroutí. Nevím jak to přesně skončí ,ale určitě dost špatně. Bude trvat generace než se z toho zase dostaneme... zažíváme konec civilizace.

1 1
možnosti

Ano, můžeme mluvit o kapitalismu.

Ten má - podle mojí učebnice (VŠE 2008) - 3 znaky:

- převaha soukromého vlastnictví

- zisk jako hlavní faktor motivace

- námezdní práce

Jeho znaky nejsou ani svoboda, ani demokracie, vysoká kvalita života, nebo spokojenost obyvatelstva apod. Bez toho všeho se kapitalismus klidně obejde (viz třeba Augusto Pinochet a jeho forma kapitalismu).

Existuje ve více různých podobách, ať už jako náš současný lichvářsko- exekutorsko-mafiánský kapitalismus, nebo švédský sociálně orientovaný kapitalismus atd. atd.

Jinak souhlasím, že zlatá léta kapitalismu byla léta 70.

4 2
možnosti
Foto

Podle Hayeka  "Cesta do otroctví" nemůže kapitalismus existovat bez politické svobody a bez ekonomické svobody.  Politická svoboda přišla do zemí jako doprovod svobodného trhu a rozvoje kapitalistických institucí. V kapitalistických státem mají občané více svobody, než ve státech totalitních. Opsáno od ekonoma Freidmana.

1 1
možnosti
  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2329x
"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Seznam rubrik