Zase ty legální zbraně! Kdy už je konečně zakážeme?

3. 12. 2015 12:25:47
Včera jsme se opět dozvěděli o maskru nevinných, navíc většinou handicapovaných lidí v Kalifornii. Už slyším hlasy, které se zákonitě ozvou a budou volat po omezení legálních zbraní. Ale můžou za to skutečně legální zbraně?

Rádobyhumanisté nám zase budou tvrdit, že za vzrůstající počet takovýchto masakrů a všeobecně se zhoršující bezbečnostní situaci můžou benevolentní zákony umožňující legální držení zbraní, a proto je nutné přístup k nim co nejvíce omezit. Různá pro a proti už zde zmiňovali i jiní bloqeři, ale já jsem se na to chtěl podívat z hlediska nějakých statistik. Co jsem našel, bylo celkem zajímavé, i když popravdě řečeno, najít nějaké oficiální statistiky, které by zároveň zohledňovaly použití legálních zbraní při spáchání zločinu se mi nepodařilo. Nejlepší přehled trestných činů, bohužel za rok 2013, jsem našel na těchto stránkách, doufám, že se jedná skutečně o oficiální statistiku policejního prezidia:

http://www.bezpecnostni-agentura.cz/data/mod_news/68/down/celkova-kriminalita-za-rok-2013-v-cr.pdf

Z této statistiky vyplývá, že u násilných trestných činů, jako jsou vraždy a loupeže, kde bych předpokládal možné použití legální střelné zbraně, je 42% (vraždy) a 36% (loupeže), spácháno recidivisty. Podle platné české legislativy je nemožné pro člověka se záznamem v trestním rejstříku získat legálně střelnou zbraň. Takže nám zbylo v průměru kolem 60% násilných činů, kde mohla být použita legálně držená zbraň. To je sice stále vysoké číslo, ale proč se mi nepodařilo zjistit přesné číslo zločinů, spáchaných legální zbraní? Samozřejmě vím, že i takové případy se staly a média nám to neopomněla patřičně zdůraznit, ale myslím, že průkaznější by bylo, kdyby se kromě zdůraznění jednotlivých případů ukázala statistiky, která by jasně řekla, kolik % z celkových případů bylo skutečně spácháno legální zbraní.

Zajímavé statistiky ohledně držení zbraní a počtem vražd ve světě jsou na tomto odkazu:

http://gunlex.cz/clanky/hlavni-clanky/458-zakazy-zbrani-ve-svete-funguji

Z těchto statistik vyplývá, že přísné omezení nebo dokonce úplný zákaz držení (např. Lucembursko) zbraní pro civilní obyvatele není vůbec zárukou snížení počtu vražd, kde např. ve zmíněném Lucembursku je počet vražd na 100 000 obyvatel vyšší než ve Švýcarsku, kde je ozbrojen téměř každý. Zajímavý je i přístup Izraele, kde je vlastnictví zbraně povoleno každému bezúhonnému občanu a pokud si ji nechce kupovat, může si ji zdarma vypůjčit na policejní stanici. Přesto je počet vražd v přepočtu na obyvatele nižší než třeba v Lucembursku. Odstavec o Izraeli v tomto odkazu stojí opravdu za přečtení. Musím upozornit, že údaje v této statistice jsou staršího data, nejsou aktuální, ale nepředpokládám, že by se nějak podstatně změnily.

Ohledně USA je situace trochu jiná, to přiznávám, ale i tam jsou zajímavé statistiky, dostupné v tomto článku:

http://www.wnd.com/2013/03/most-murder-victims-in-big-cities-have-criminal-record/

I zde je zarážející, že vysoký podíl na vraždách mají lidé s trestním záznamem, dokonce mnohem vyšším, než u nás. Např. v Milwaukee 90% pachatelů. Zajímavé je i to, že i oběti těchto vražd jsou v 66% lidé, kteří mají záznam v trestním rejstříku. Nepřehlédnutelný je i fakt, že velká část těchto střeleckých masakrů se odehraje ve státech, které mají v USA nejpřísnější legislativu ohledně držení zbraní a dále v tzv. non-gun zónách, kde je nošení zbraní zakázáno - školy, úřady apod. Další zajímavá čísla lze vyčíst přímo v uvedeném článku, považuji za zbytečné je sem přepisovat.

Ale zpět k Evropě. S narůstajícím počtem teroristických útoků sílí propaganda, že je nutné omezit držení legálních zbraní. Ale nějak mi chybí informace, který z posledních teroristických útoků byl spáchán legálně drženými zbraněmi. Že by o tom oficiální média mlčela, kdyby tomu tak skutečně bylo? Nedávno tiskem proběhla zpráva, že v Bruselu ve čtvrti Molenbeek bylo zajištěno množství automatických zbraní včetně raketometu. Sám jsem rok a půl v Belgii bydlel a můj belgický kamarád byl vyděšený, když zjistil, že mám v autě elektrický paralyzér. Vysvětlil mi, že v Belgii je držení paralyzéru nebo dokonce i pepřového spreje (ano, opravdu i pepřového spreje) považováno za ilegální ozbrojování a hrozí za něj trest. Nedalo mi to a zjistil jsem, že prodej a držení těchto věcí je v Belgii skutečně zakázáno.

Takže jak je to vlastně s těmi legálními zbraněmi? Normální bezúhonný Belgičan si nemůže koupit ani pepřový sprej, ale Brusel na základě objevu nelegálních automatických zbraní volá po dalším omezení držení legálních zbraní v členských zemí EU. Nebylo by férovější, přestat být politicky korektní a začít zveřejňovat skutečné statistiky zločinů, kde by se uváděly čísla spáchaných zločinů ze všech hledisek? To znamená podle náboženství, rasového původu, státní příslušnosti, vzdělání, recidivy atd.? A nestálo by také za to, přemýšlet o tom, že někteří lidé jsou prostě nenapravitelní a doufat, že se 5 x trestaný člověk napraví, je prostě nesmysl? Že by bylo pro společnost výhodnější, držet tyto lidi odděleně od většiny slušných lidí? Ano, muselo by se postavit více vězení a stálo by nás to nějaké peníze, ale nebylo by to vůči těm slušnějším spravedlivé? Realita je i taková, že člověk, který má 5 záznamů v trestním rejstříku, těžko po propuštění sežene práci, takže pokud chce přežít, nakonec zase sáhne ke zločinu. Vím, je to pro nás morálně těžké takto uvažovat, zvláště pokud jsme tady v Evropě byli vychováváni k tolerantnosti a pochopení pro chyby druhých, ale realita je bohužel taková. Pokud my budeme realitu maskovat korektnostní a pokud budeme chyby druhých stále jen omlouvat a tolerovat, nakonec na to doplatíme sami.

Autor: Radek Forman | čtvrtek 3.12.2015 12:25 | karma článku: 29.14 | přečteno: 1125x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 20.56 | Přečteno: 280 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 30 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 501 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2328

"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...