Je skutečně možné, aby toto nebyla provokace?

Ačkoliv se k tématu podivného průběhu střetu zakuklených "neonacistů"  s příznivci imigrace již vyjadřovali jiní, chtěl bych k tomu přidat pár takových technických poznámek.

Podrobnější informace k celému incidentu najdete na blogu pana Jiřího Vítka, který na něm má několik fotografií i video v délce 6:38, zachycující průběh střetu:

http://vitekjiri.blog.idnes.cz/c/494300/policiste-v-rolich-fasistu-policiste-jako-obetni-beranci-ministre-okamzite-odstupte.html

Souhlasím s panem Vítkem, že průběh incidentu zakládá důvodné podezření, že se jednalo o řízenou provokaci. Pokud ano, je otázkou, zda o ní byly informovány všechny složky policie včetně těch uniformovaných policistů, kteří tam tvořili pomyslnou hráz mezi zakuklenci a účastníky demonstrace nebo o ní vědeli jen někteří. Pokud o ní policisté v uniformách neměli tušení, pak musím souhlasit s panem Vítkem, že jejich zdraví bylo zcela vědomě ohroženo tím, kdo celou akci naplánoval. Musíme si totiž uvědomit, že ten by měl také počítat s tím, že provokace bude úspěšná a dav demonstrantů, podporujících imigraci a mnohonásobně převyšující skupinku provokatérů, se na zakuklence vrhne. Nedovedu si představit, jak by se tato situace dále vyvíjela. Uniformovaní policisté v počtu cca 7 lidí, bez jakékoliv speciální výstroje, která je běžnou součástí policejních pořádkových jednotek (štíty, přilby, dlouhé obušky), by se rázem dostali mezi útočící dav a zakuklence, kteří by nepochybně dostali příkaz místo okamžitě opustit. (Což se také stalo.) Dav by je chtěl pronásledovat a těch sedm policistů v uniformě by se rázem ocitlo v situaci, kdy mají zabránit pohybu možná několika set lidí, rozvášněných touhou "napráskat" to těm fašounům.

Naštěstí k tomu nedošlo, ale to jen podporuje můj dojem, že šlo o provokaci, protože když to ke konci videa začne vypadat, že provokace ze strany zakuklenců začíná nabírat na intenzitě (5:10 ve videu) a zaútočí na policisty,  v 5:40 se nečekaně stáhnou a v 5:47 se skupina demonstrantů rozběhne směrem k nim, uniformovaní policisté se obracejí proti demonstrantům a zakuklenci jako mávnutím kouzelného proutku zmizí, ačkoliv předtím se projevovali agresivně.

Uvedu další momenty, které svědčí pro to, že šlo o provokaci. Na fotkách na uvedeném blogu pana Vítka je zachycen několikrát muž v hnědé bundě a s šálou kolem krku v rozhovoru s uniformovanými policisty. Tento muž ve videu několikrát zcela zřetelně komunikuje se skupinou zakuklenců a organizuje jejich chování (v závorkách uvádím časy odpovídající času ve videu).

1. Muž promlouvá k nejblíže stojícím zakuklencům a jednomu z nich dokonce pokládá levou ruku na rameno. (3:35 - 3:47)

2. K tomuto muži přistupuje další muž v civilu a něco mu říká. (3:54 - 4:03)

3. Jeden zakuklenec začíná být aktivní a vyráží dopředu, přičemž muž v civilu ho zadrží, zatlačí zpět a něco mu vysvětluje. (4:17 - 4:32)

4. Muž v civilu opět svým chováním zadržuje kuklence od postupu dopředu. (4:47 - 5:08)

5. Zakuklenci "zaútočí" na uniformované policisty, ale pak se bleskově stáhnou a zmizí. (5:10 - 5:40)

Nechce se mi věřit tomu, že skupina agresivních lidí se skrytou tváří si nechá do svého jednání mluvit od člověka, který se k nim náhodou připletl a snaží se je od jejich chování odradit. V každém okamžiku, kdy se zdržoval v jejich blízkosti, ho mohli napadnout. Ale ani ten nejagresivnější, který v jednom okamžiku vyráží dopředu, se po něm neožene v jediném náznaku úderu, když ho tento muž zadrží a zatlačí zpátky!

Další podivnou skutečností je, že skupina zakuklenců byla tolerována v blízkosti demonstrantů, když se nejednalo o žádnou neočekávanou akci, neboť všechny demonstrace byly dopředu hlášeny. Policie měla dostatek času se na tyto akce připravit a předpokládám, že po shromáždění této skupiny zakuklenců by měla čas k nim vyslat skupinu těžkooděnců, případně je také vyzvat k odmaskování a identifikaci. Zakrývání tváří během demonstrací je zakázáno a bylo by tedy oprávněné je identifikovat. (To je jen poznámka pro případné "strážce svobody", kteří by tvrdili, že policie nemá právo identifikovat někoho bezdůvodně, jak se v našich médiích řešilo nedávno).

Závěrem bych chtěl říct, že mi je nejvice líto těch policistů v uniformách. Pokud o této provokaci nevěděli, mohou být opravdu rádi, že z toho vyvázli se zdravou kůži. Pokud o ní věděli, nezbylo jim stejně nic jiného než sehrát toto divadlo, pokud nechtěli přijít o práci, protože odmítnutí rozkazu se u policie netoleruje.

Postřehy v tomto blogu vyjadřují pouze můj osobní názor. Souhlasím však s panem Vítkem, že tato situace by se měla vyšetřit a pokud by se prokázalo, že se skutečně jednalo o provokaci, měla by z toho být vyvozena zodpovědnost pro ty, kteří akci naplánovali. Podobné věci totiž zpochybňují demokracii a dělají z policie nástroj politiků, což považuji za nepřípustné.

 

 

 

Autor: Radek Forman | neděle 7.2.2016 20:43 | karma článku: 42,81 | přečteno: 4199x