Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co se děje v Turecku a co to pro nás znamená?

I když už se k neúspěšnému puči v Turecku vyjádřilo mnoho blogerů, kterých si vážím, nedá mi to, abych i já k tomu řekl několik svých úvah.

Pokus části turecké armády svrhnout prezidenta Erdogana byl neúspěšný. Podle zveřejněných informací  pučisté chtěli odvrátit islámské směřování Turecka a zachovat jeho sekulární charakter ve smyslu odkazu Kemala Atatürka. Ten během svého působení zrušil islám jako státní náboženství a proslul dvěma výroky:

"Islám je dobrý nanejvýš pro změkčilé Araby, nikoliv však pro Turky, kteří jsou dobyvatelé a muži."

a

"Islám, tato absurdní teologie nemorálního beduína, je mršinou, která otravuje naše životy."

(zdroj: wikipedia.cz)

Během celého svého působení se snažil o přeměnu Turecka v demokratický stát evropského typu a o jeho osvobození z vlivu islámu. Zrušil používání arabského písma, které nahradil upravenou latinkou. Zrušil podřízené postavení ženy, mnohoženství a dokonce zavedl volební právo žen.

Erdogan se naproti tomu nijak netají svým obdivem k islámu a turecký národ prohlásil za muslimský. Nepochybuji o tom, že ne všichni Turci s tímto souhlasí a část jich určitě zůstává věrná myšlenkám Kemala Atatürka, jenže právě výsledky nezdařeného puče nám dávají podnět k zamyšlení. Tedy měli by se nad tím spíše zamyslet evropští politici než my tady.

Objevily se i názory, že puč byl vlastně zinscenovaný samotným Erdoganem, aby mohl provést čistku v armádě a ve státní správě a zbavit se tak právě příznivců myšlenky sekulárního státu. Myslím si, že i tato varianta je možná. Pokud by v tomto případě "rádoby" pučisté dostali rozkaz od Erdogana, zajisté by ho vykonali bez ohledu na případné lidské oběti. Při důležitých politických operacích jako tato se politici nezabývají pár desítkami nebo stovkami mrtvých lidí.

Ale co je podstatné pro nás? Puč byl poražen především tím, že lidé vyjádřili podporu Erdoganovi a vyslyšeli jeho výzvu, aby vyrazili do ulic. Z toho vyplývá, že směr jeho politiky a prosazování islámu podporují. To by pro nás mělo být velkým varováním, protože pokud se ta část Turků, kteří souhlasí s ideály Atatürka, dostala do menšiny, měli by naši politici hodně uvažovat nad tím, jak spolehlivým a důvěryhodným partnerem je Erdoganovo Turecko pro Evropskou unii. Místo toho ale většina západních politiků spěchala vyjádřit podporu Erdoganovi a blahopřála mu, že puč porazil a předháněli se v tom, jaká je tato porážka vítězstvím demokracie.

Přemýšleli vůbec tito politici o tom, že turecká armáda je součástí NATO? Jak by asi vypadaly projevy západních politiků, kdyby se puč podařil a armáda převzala moc ve státě? Pokud je tedy Erdogan takový demokrat, měly by mu v takovém případě členské státy NATO pomoci dostat se zpátky k moci. Nebo ne? Nebo by měli tureckou armádu, která by svrhla demokraticky zvoleného prezidenta, okamžitě vyloučit z NATO? A nebo by západní politici opět blahopřáli k vítězství demokracie, tentokrát ovšem vítězné armádě?

Jsou to všechno jen moje spekulace. Realita je taková, že Erdogan zůstal u moci a dle mého názoru má podporu jak armády, tak obyčejných lidí. Prosazuje islamizaci země, i když mluví o tom, jak byl zvolen demokraticky a jak útok na jeho úřad byl útokem na demokracii. Na druhou stranu sám podporuje syrské rebely, kteří se snaží svrhnout prezidenta Bašára, který byl rovněž zvolen prezidentem 10. července 2000 v referendu, ve kterém dosáhl 97,29 % hlasů. Nedokážu tady říct, na kolik toto referendum bylo svobodné, ale jde mi o princip, jak Erdogan, odvolávající se na svoje svobodné zvolení, může podporovat skupiny, které usilují o svržení rovněž zvoleného představitele jiného státu. Syrští rebelové jsou podle Erdogana bojovníci za svobodu, ale turečtí pučisté jsou zločinci. Trochu podivné.

Podporou Erdogana se každopádně ukázalo, že turecký národ (nebo aspoň jeho většina) má v současnosti daleko k našim představám o demokratickém zřízení státu. Evropští politici by tohle měli vzít na vědomí a doufám, že jakékoliv snahy o bezvízový styk s Tureckem a vstup Turecka do EU budou na dlouhou dobu odsunuty do pozadí.

 

Autor: Radek Forman | neděle 17.7.2016 16:35 | karma článku: 39,86 | přečteno: 2319x
  • Další články autora

Radek Forman

Ženy jsou podle pánů Čunka a Bělobrádka zodpovědné za všechno. Ale co pánové?

Pan Bělobrádek a pan Čunek se v nedávné době vyjádřili, že za problém samoživitelek a neplacení alimentů mohou hlavně ženy samotné. Jejich argumenty mě po dlouhé době přinutily, abych k tomu řekl svůj názor.

24.4.2017 v 12:38 | Karma: 32,54 | Přečteno: 1687x | Diskuse| Politika

Radek Forman

Jsem rád, že Úřad pro ochranu osobních údajů mě tak pečlivě chrání.

Zákony prosazované bez morální logiky se stávají paskvilem, který pošlapává práva všech slušných lidí. Myslím, že tohle je ukázkový případ.

15.9.2016 v 21:08 | Karma: 42,52 | Přečteno: 3619x | Diskuse| Politika

Radek Forman

Takže inkvizice asi přece jen bude.

Včera jsem se vyjádřil k návrhu zákona, který projednával povinnost německých vdaných žen na žádost manžela říct jméno muže, který byl při početí dítěte. Dnes k tomu tématu přibyl další článek a vzhledem k diskuzi pod ním

1.9.2016 v 10:18 | Karma: 22,75 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Radek Forman

Německé ženy před inkvizicí

Je až k neuvěření, kam může zajít politická snaha zajistit práva "nesvépravným" občanům. Z mého pohledu další nesymyslný zásah státu do soukromí.

31.8.2016 v 12:51 | Karma: 33,48 | Přečteno: 2188x | Diskuse| Politika

Radek Forman

Rozpory v rozhovoru se zástupcem ombudsmanky panem Stanislavem Křečkem

Pročetl jsem nedávno níže uvedený článek. Na první přečtení mi rozhovor přišel jako celkem dobrý, ale když jsem se do něj začetl podruhé, narazil jsem na dvě rozporná vyjádření.

22.8.2016 v 16:40 | Karma: 26,11 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2329x
"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Seznam rubrik