Ještě jednou k adopci dětí homosexuálními páry

15. 08. 2016 17:00:28
Vzhledem k tomu, že jsem se k tomuto tématu vyjádřil dříve, myslel jsem, že už se k němu nebudu vracet. Ale dva články, které jsem v poslední době přečetl, mě přece jen přinutily k zamyšlení.

Ve svém dřívějším příspěvku jsem kladl otázku, zda se při prosazování práva homosexuálních párů na adopci dítěte bere ohled na práva dítětě. Doslova jsem napsal: "

Pokud budu vycházet z předpokladu, že adoptované dítě bude s největší pravděpodobností normálně sexuálně orientované, může pro něj být v budoucnosti, až začne dospívat, dost frustrující pocit, že bylo adoptováno homosexuálním párem. Třeba taky ne, nedokážu to odhadnout, ale pochybuji, že by se jakýkoliv psycholog dnes dokázal podepsat pod prohlášení, že je si stoprocentně jistý, že to psychiku dítěte neovlivní.

Zdroj: http://radekforman.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=523867

Tento svůj příspěvek jsem uveřejnil 6.6.2016. Docela mě zamrazilo, když jsem před několika dny narazil na článek, pojednávající o studii profesora sociologie Paula Sullinse. Podle jeho výzkumu hlásilo ve věku mezi 24 a 32 lety svého věku depresi více než 50% lidí, kteří byli vychováváni homosexuálními páry, zatímco ve stejné věkové kategorii hlásilo deprese pouze 20% lidí, vychovávaných v klasické rodině. Celý článek si mužete přečíst zde: http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/15812-pravda-o-detech-v-homorodinach-nova-americka-studie-s-vysledky-ktere-se-dienstbierum-celeho-sveta-nebudou-libit.aspx

Podotýkám, že jsem studii profesora Sullinse nečetl v originále, vycházím pouze z informací, které jsem přečetl na portálu parlamentní listy. Předpokládám však, že tato studie existuje a její výsledky víceméně odpovídají tomu, jak byly zveřejněny na tomto portálu.

K tomu jsem dále narazil na článek, který píše o studii, představené v magazínu Proceedings of the National Academy biology z několika univerzit. Podle této studie neexistuje rozdíl mezi mužským a ženským mozkem a do skupiny s výhradně mužským nebo výhradně ženským mozkem podle specifických znaků patří méně než 8% lidí. Dále tato studie zjistila, že záleží na vnějších okolnostech, zda mozek bude fungovat "mužsky" nebo "žensky". V článku se uvádí: "Jestliže ženy bývají citovější, muži racionálonější, jestliže ženy zvládají více současných činností, ale neorientují se tak dobře v mapě, postrádají smysl pro humor a nejsou tak fyzicky výkonné, to vše je z podstatné míry výsledkem kulturních faktorů." a dále také: "Oblékáme-li už ta nejmenší nemluvňata do modré, respektive růžové, chválíme-li malé chlapečky, když tlučou dřívkem do lavičky, ale vybízíme holčičky, aby se neumazaly od písku, utváříme jejich budoucí preference. Tak můžeme vychovat dívku, která bude jako kluk nebo naopak zženštilého mladíka." Celý článek pojednávající o této studii najdete zde: https://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/411005-proc-zena-nemuze-byt-jako-muz.html

Pokud by tato uvedená teorie byla pravdivá, pak z toho pro mě vyplývá otázka, zda je homosexualita opravdu vrozená? Zatím jsem to bral jako fakt, že ano. Ale co když je výsledkem vnějších okolností? Co když jsou homosexuální lidé prostě obětí prostředí, ve kterém vyrůstali? Co když je toto prostředí bez jejich vědomí ovlivnilo natolik, že se jejich mozek rozhodl z nějakého nám neznámého důvodu pro tuto variantu? Je také všeobecně známý fakt, že v uzavřeném společenství jedinců stejného pohlaví (věznice, armáda, kláštery) dochází k homosexuálním stykům. Všichni známe ty vtipy o spadlém mýdle ve vězeňských sprchách. Tyto případy jsou vysvětlovány jako "náhražkové sexuální chování". Pokud ale tedy uzavřené prostředí může ovlivnit chování dospělého heterosexuálního jedince směrem k homosexualitě, jak si můžeme být jisti, že homosexuální prostředí v rodině dítěte, kterou rovněž můžeme považovat za uzavřené prostředí, neovlivní jeho budoucí vývoj?

I přes tyto myšlenky si myslím, že homosexualitu nelze označit za nemoc a už vůbec ne se ji snažit léčit. Protože pokud by moje úvaha byla správná a dětský mozek by si z nějakých důvodů vnějších okolností vybral variantu homosexuality, třeba proto, že chlapec vidí násilnického otce, bijícího matku a a nechce být jako on, pak už se s tím v dospělosti určitě nedá nic dělat. Děti jsou prostě výsledkem chování svých rodičů. Děti kuřáků častěji začnou kouřit, děti alkoholiků mají rovněž sklony k alkoholismu. Anebo jsme svědky přesného opaku, kdy se děti se svými rodiči vůbec neztotožní a co nejdříve je opustí. Třeba i homosexualita je určitá forma neztotožnění se s jedním z rodičů.

Ale právě tyto myšlenky mě vedou k tomu, že o povolení adopce dětí homosexuálními páry bychom měli hodně rozmýšlet. Homosexualitu samozřejmě tolerovat, ale nijak ji neoslavovat. A naopak co nejvíce podporovat klasický model rodiny, kde děti žijí se svými rodiči.

Autor: Radek Forman | pondělí 15.8.2016 17:00 | karma článku: 28.08 | přečteno: 944x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 9.23 | Přečteno: 162 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.40 | Přečteno: 305 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 93 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 549 | Diskuse
Počet článků 25 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2328

"K vítězství zla stačí, aby dobří lidé seděli se založenýma rukama" - Edmund Burke. Bohužel, jak pravdivé.

Mnohokrát mě život srazil až na dno, a přesto se vždycky snažím povstat znovu. Spoléhám především sám na sebe. Pozoruji svět kolem sebe a občas mě to nutí vyjádřit se. Kromě toho píšu pohádky pro děti ( www.kocour-bonifac.cz), protože si říkám, že aspoň děti by ještě měly věřit, že svět je v pořádku.

Více o mně: http://1jv.cz/antarktida/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...